Firmalarımız tarafından sabit referans muafiyet kodu girilerek yapılan ithalatlarda YGM tarafından düzenlenecek DK1 raporuna ilişkin yapılması gerekenler ile dikkat edilmesi gereken önemli noktalar aşağıda belirtilmiştir. Sektörde duraksama yaratan ikinci maddede yer alan hususlarda Bakanlıktan teyit alınmıştır.

  1. Sabit muafiyet referansları girilen beyannameler belirlenecek, Müşavir tarafında sistemden süzülecek,
  2. Bunlardan kalem başına fatura tutarı 500.000 TL üstünde olanlar çıkarılacak,
    1. Aynı ürün stok takibi, DİİB düşümü gibi çeşitli nedenlerle beyannamede birden fazla kaleme bölünmüş ise veya faturada birden fazla satırda yer alması durumlarında toplam fatura tutarı dikkate alınacaktır. Toplam fatura tutarı 500.000 TL’nin üstünde ise DK1 raporunun düzenlenmesi gerekir.  
    2. Antrepodan yapılan düşümlü ithalatta, sevkiyat kapsamı ürünün faturadaki toplam tutarını dikkate almak gerekir. Antrepo beyannamesine ekli faturadaki tutarı 500.000 TL’den fazla olan ve muafiyet koduna konu olan ürün, daha düşük tutarlı olarak birden fazla beyanname ile düşümlü ithalat yapılması durumunda dahi DK1 raporunun düzenlenmesi gerekir.  
    3. Bedelsiz ithalat da olsa toplam fatura tutarı 500.000 TL’yi aşıyorsa DK1 raporu gerekir.
    4. Bu kapsamda DK1 raporu düzenlenmesi gereken ithalatlarda kalem tutarı 500.000 altında olsa dahi ‘S’ kodunun girilmesi ve DK1 raporunun süresi içerisinde gümrük idaresine sunulması gerekir.
  3. Firmalar bu ürünlerin tüketimini- sarf yerini stok kayıtlarıyla takip edecek, beyanname miktarı sıfırlanmış olanları her ayın sonunda çıkaracak,
  4. SAP kaydı, beyannameler, stok kayıtları, üretim veya satış kayıt ve faturaları elektronik ortamda YGM ile paylaşılacak,
  5. Beyanname tescil tarihi itibariyle 6 ay içerisinde, (ücret tarifesine göre aylık düzenlenmesi gerekir) YGM Tespit Raporunu düzenleyecek,
  6. YGM, DK1 Raporunu 7 günde gümrüğe teslim edecek, buna ilişkin kaydı ve raporu firma ile paylaşacak  
  7. Beyanname tescil tarihi itibariyle 6 ay içerisinde stokları bitmeyen beyannameler için gümrükten ek süre talep edilecek, 3’er aylık ek sürelerle stok takip edilecek, sıfırlandığında rapor düzenlenecek, 24 ay içerisinde stokların bitmesi gerekir.

Uygulamaya ve rapor öncesi firma ayağında yapılacak çalışmalar konusunda destek olmaktan memnuniyet duyacağımızı belirtmek isteriz.

BÜLTEN / HABER Üyeliği

Sıkça değişen gümrük ve dış ticaret mevzuatını en güncel kaynaktan takip edin. Mevzuat değişikliklerini çözüm ortaklarımızın işlemlerine özel olarak yorumlayarak sadece ilgili sektörü ilgilendirecek şekilde paylaşıyoruz. Güncellemeleri yakından takip etmek için iletişimde kalın.