DK1 YGM Raporlarının düzenlenmesine ilişkin tereddütlerin giderilmesi için Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 11.11.2024/102704270 tarihli sayılı yazısına ilave olarak 05.12.2024/103616950 tarihli sayılı yeni bir yazı yayınlanmıştır. Buna göre:
- Al-Sat konusu olan ürünler için: Eşyanın iç piyasada satışı sonrası kullanımının tespitine ilişkin olarak
- Yazı ekindeki örneğine uygun bir şekilde alıcının (yurtiçinde satılan firma) mukim bulunduğu ilin Tarım ve Orman Müdürlüğüne YGM tarafından bildirimde bulunulması ve söz konusu bildirimin YGM raporunda belirtilerek raporun sonlandırılması,
- Eşyanın ithalatı sonrası beyana uygun kullanım, teslim veya işleme konu edilmesinden ithalatçı sorumlu olduğundan, aksinin tespiti durumunda gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası düzenlenecektir.
- Tespit işleminde, bir özet beyan veya TIR Karnesi ya da transit beyannamesi ve konşimento kapsamında sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen ve 500.000 TL toplam fatura tutarını aşan ürünlerin dikkate alınması gerekmektedir.
- 2024/5 sayılı tebliğ ya da ürün güvenliği denetimi tebliğleri ya da ithalat tebliğleri kapsamında bir uygunluk belgesi varsa YGM raporu aranmayacağı belirtilmiştir. Buna ek olarak:
- Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun uygunluk yazısı yeterli görülmüştür.
- AB’den ithal edilen gübreler kapsam dışındadır.
- Üretici Belgesi ve analiz sertifikası bir uygunluk belgesi olmadığından, YGM raporu istisnası sağlamamaktadır.
- Ücretlendirmeye ilişkin olarak, aylık asgari 10.000 TL’lik ücretlendirmenin her bir tespit sözleşmesi için ayrı uygulanması, her bir sözleşme kapsamında aynı gümrük idaresine muhatap aynı ay içerisinde tespiti yapılan ikinci ve sonraki beyannameler için ilave asgari 200 TL ücretlendirme yapılması gerektiğinin altı çizilmiştir.
- 1/1/2024-31/10/2024 arasında tescil edilen beyannameler için raporların, 30/4/2025’e (dahil) kadar düzenlenebilecektir. SÜRE UZATILMIŞTIR.
- YGM sözleşmeleri 1 yıl veya daha uzun süre ile düzenlenebilecektir.
- Beyanname tescil tarihinden itibaren 6 ay içerisinde stokları bitmeyen ürünler için süre uzatım taleplerinde firmanın imzalı stok beyanını gümrük idaresine sunması gerekmektedir.
- YGM raporları elektronik olarak ibraz edildiğinden kağıt ortamında ibrazına gerek bulunmamaktadır. Ancak gerekirse ibraz edilmek üzere firma ve YGM arşivinde saklanmalıdır.
- 01.01.2024 itibariyle tescil edilmiş ve gerekli olan tüm serbest dolaşıma giriş beyannameleri için rapor düzenlenmelidir.
Söz konusu yazı için tıklayınız.